Výrobcovia / značky

Pečeňová diéta

Úvod Rady a triky Pečeňová diéta

Pečeňová diéta je vhodná pri liečbe žltačky a pri ďalších pečeňových ochoreniach a po virózach tráviaceho traktu, ktoré poškodili pečeň (parainfenčné poškodenie pečene). Je nutné ju dodržať aspoň do tej doby, kým sa stabilizujú pečeňové testy. Potom je z pravidla možné diétu zvoľniť, ale udržiavať minimálne ďalšie 3 mesiace. Kedy diétu zvolniť však závisí výhradne od zdravotného stavu pacienta.

 

Hlavné zásady pečeňovej diéty

  • jedlá nevysmážať, nefritovať
  • jesť v menších dávkach a pravidelne, aspoň 5-krát denne
  • jedlo by malo byť vždy čerstvo pripravené
  • je potrebné dbať na pestrosť a vyváženosť stravy
  • vyvarovať sa chemickým prísadám a konzervačným látkam (tzv. éčkam)
  • vyvarovať sa alkoholu, kakau a čokoláde
  • neexperimentovať s pochutinami, nejesť ťažko stráviteľné jedlá

Povolené potraviny

  • ovocie: banány, jablká, marhule, broskyne, citrusy. Voliť čerstvé a dozreté ovocie, alebo kompóty
  • zelenina: mrkva, zemiaky
  • mäso: ryby, hydina, teľacie. Neskôr môže byť aj bravčové a hovädzie, ale vždy chudé!
  • mlieko a mliečne výrobky: acidofilné mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný syr
  • nápoje: najlepšie izbovej teploty (nie studené ani horúce nápoje): čierny čaj, ovocný čaj, neperlivé minerálky, ovocné šťavy, mušty, nealkoholické pivo (pozor na konzervanty a éčka)
  • prílohy: zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny. Knedle len nekysnuté.
  • múčniky, sladkosti: len piškótové cesto, pudingy a nákypy
  • korenie: rasca, sladká červená paprika, petržlenová vňať, kôpor, bobkový list, bazalka
  • ďalšie potraviny: z vajec jesť len bielok, aj to maximálne jedno denne. Ak potrebujeme olej, zvoliť len olivový olej, prípadne maslo.

Zakázané potraviny

  • ovocie: hrušky a všetko bobuľové ovocie, obsahujúce malé kôstky (hrozno, jahody a pod.)
  • zelenina: strukoviny, aromatická zelenina, nafukujúca zelenina: hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, kapusta (kyslá aj hlávková), karfiol, kaleráb, uhorky, reďkovka
  • mlieko a mliečne výrobky: tučné syry, nakladané syry v oleji, pikantné syry, plnotučné mlieko a jugurty
  • nápoje: alkohol vrátane piva, čierna káva, kakao, sýtené nápoje, nezriedené ovocné džúsy, šumienky
  • prílohy: kysnuté knedle, čerstvé pečivo
  • múčniky, sladkosti: gumové medvedíky a podobné sladkosti s množstvom éčok, čokoláda
  • korenie: čierne korenie, štipľavá paprika, chili, maggi, sójová omáčka
  • ďalšie potraviny: ocot, horčica, kečup, müsli a cornflakesy, mak, arašidy, čipsy, kokos, žĺtok, huby, nakladaná zalenina a mäso, konzervy, sardinky a rôzne ryby v oleji.

Príprava jedla

Žiadne pečenie, fritovanie ani vysmážanie. Jedlá pripravovať len varením, alebo dusením. Tuk nepoužívať, ak je to potrebné, použiť olivový olej alebo maslo (v závere varenia).

Info Dodanie tovaru a platba Obchodné podmienky Kontakt
Copyright 2015 - 2017 © Piperín