Výrobcovia / značky

90 dňová diéta

Úvod Rady a triky 90 dňová diéta

90 dňová diéta


90 dňová diéta – ako vyplýva z názvu sa praktizuje tri mesiace. Počas 90-tich dní môžete schudnúť až 25 kilogramov. Rozlišovacia diéta funguje na princípe striedania dní a konzumácií špecifických skupín potravín. Dni sa nazývajú škrobový, bielkovinový, cukrový, vitamínový a vodný deň, pričom v tieto dni musíte konzumovať presne iba to, čo je povolené.

 

90 dňová diéta je príjemnou zmenou v strave, teda v každodennom jedálničku. Nejde o klasickú diétu, kedy ste nútený dlhodobo konzumovať rovnakú potravinu/potraviny opakovane, až je to neznesiteľné. Tento diétny program si zakladá na neustálom striedaní určených dní a s nimi teda aj rôznych druhov potravín.


Pokiaľ chudneme, redukujú sa tuky v strave ale nevylučujú sa. Dôvod je ten, že pri nevyváženej a dlhodobo jednotvárnej strave si človek môže skôr ublížiť ako pomôcť (čo je častá chyba mnohých diét, ktoré často úplne vylučujú tuky). Pokiaľ dlhodobo nekonzumujeme určitý druh výživovej zložky, telo začína štrajkovať v podobe rôznych ochorení a metabolických porúch.

 

Aby k takýmto poruchám nedošlo, základ je pestrá a vyvážená strava. Takýto pomer vyvážených zložiek obsahuje aj 90 – dňová diéta. Dôležité je si uvedomiť, že pokiaľ sa drží veľmi prísna redukčná diéta s nedostatkom živín, výsledkom je skôr spomalenie metabolizmu, čo je ideálny recept na nechudnutie. Preto je dôležité dodržiavať určité stravovacie návyky. Dôležitými zásadami sú jesť aspoň 5 krát denne, medzi jedlami mať približne 3 hodiny pauzu, dodržiavať vhodný pitný režim, mať aspoň základný pohyb, pravidelne a v rovnaký čas chodiť spať, nestresovať sa.

 

Čo jesť pri 90 dňovej diéte?


Bielkovinový deň – v tento deň si môžete vychutnať dostatok mäsa ako kuracie, morčacie, králičie hovädzie či dokonca aj bravčové mäso. K mäsu sa nedávajú bežne zaužívané prílohy ale hlavne zelenina. Na obed si môžete robiť aj zeleninové polievky. Na večeru jedzte iba polovičné dávky toho, čo ste mali na obed. Povolené sú aj nesladené mliečny výrobky všetkého druhu, ale pozor, vtedy keď máme mäso mliečne výrobky nekonzumujeme.

Škrobový deň konzumujete výlučne sacharidy a to vo forme zemiakov, ryže, cestovín, celozrnného pečiva či strukovín. Znova ako prílohu podávajte iba zeleninu a večera by mala byť znova polovičnej veľkosti.

Cukrový deň – 90 dňová diéta v tento deň povoľuje prevažne sladké potraviny, ako knedla, žemlovka, pizza na sladko. Prekvapivo si môžete v tento deň dať na večeru tabuľku čokolády, penovú tortu či inú cukrovú pochúťku.

Vitamínový deň si zakladá výlučne na konzumácií ovocia a orechov. Ovocie môže byť v čerstvej aj v sušenej forme. Konzumovať sa môže akýkoľvek druh v množstve, aby nás adekvátne zasýtil.

Vodný deň sa zaraďuje do jedálnička pri 90 dňovej diéte iba raz za mesiac a mal by nasledovať pred bielkovinovým a po vitamínovom dni. Tento deň očisťuje a regeneruje.

 

90 dňová diéta – výhody

  • pestrá a vyvážená diéta s výsledkami
  • bez hladu a obmedzovania
  • jojo efekt je vylúčený
  • jedna z mála diét, ktorú možno dodržiavať dlhodobo
  • nie je náročná na čas a peniaze

nevýhody

  • opakované striedanie dní
  • redukcia váhy je pomalšia

Jedálniček 90 dňovej diéty


DEŇ 1. – bielkovinový

  • Raňajky: vybraný druh ovocia, napríklad 2 jablká s banánom
  • Obed: Kuracina so zeleninou
  • Večera: Môžete zopakovať jedálniček z obedu, alebo zmeniť druh mäsa, treba však podávať menšiu dávku asi 2/3

Mali by ste poznať:

Základom dobrej svaloviny sú bielkoviny, ktoré môžete získať vo výbornom stave hlavne z hydiny. Pokiaľ máme dobrý základ svaloviny, tak sa nám aj metabolizmus urýchľuje. Z mäsa je vždy potrebné odstrániť tlsté časti a je vhodné ho pripravovať iba z min. množstva tukov. 90 dňová diéta začína s bielkovinovým dňom, ktorý je jej neoddeliteľnou súčasťou.

 

DEŇ 2. škrobový

  • Raňajky: opäť ovocie, napríklad melón a banán
  • Obed: Varená ryža s tofu syrom a so zeleninou
  • Večera: podávame 2/3 obedu a rovnaké jedlo

V tento deň si môžete pripravovať aj iné jedlá, ktorých základ je postavený na škroboch. Výbornou potravinou sú zemiaky, ktoré si môžete pripravovať na ľubovoľný spôsob.

 

DEŇ 3. sacharidový

  • Raňajky: 2 pomaranče s hroznom
  • Obed: syrové cestoviny
  • Večera: na večer môžete konzumovať nie len chlieb ale aj sladkosti

Pri 90 dňovej diéte si môžete v tento deň dať aj pizzu, musí však byť so zeleninou.

 

Jedálniček – DEŇ 4. vitamínový

  • Raňajky: broskyne, marhule, jablká (načo máte chuť)
  • Olovrant: rozmixované ovocie alebo aspoň 3 deci kvalitnej a čerstvej ovocnej šťavy
  • Obed: tanie s rôznym druhom ovocia podľa vlastného výberu
  • Olovrant: orechy
  • Večera: banán

Udržiavacia diéta 
Keď 90 dňová diéta skončí, už nie je potrebné dodržiavať jednotlivé dni. Avšak v príručke Ďalších 90 dní je kolobeh delený na bielkoviny, škroby, škroby, bielkoviny, uhľohydráty a vitamíny.

 

RAŇAJKY
Je vhodné aspoň niektoré dni podávať stále rôzne druhy ovocia. Môžete však už konzumovať aj pečivo. Vždy ale preferujte celozrnné.

 

OBED
Pri obede sa treba držať zásady, že zeleniny nikdy nie je dosť ani veľa.

 

VEČERA
Pri večeri sa rovnako už netreba obmedzovať, zásada je ale nejesť veľmi na večer.

 

TEKUTINY
Voda je vždy základom pitného režimu. Môžete však už pridať aj kávu či príležitostne pohár vína.

 

VODNÝ DEŇ
Stále si ho môžete príležitostne zopakovať. V tento deň pijete vody, polievky, ovocné a zeleninové šťavy…

Po ukončení 90 dňovej diéty si musíte dať pauzu minimálne rovnako dlhý čas ak by ste s diétou chceli znovu začať. Zbavovať sa tuku nie je pre telo vôbec jednoduché a preto mu treba dopriať odpočinok.

 

90 dňová diéta a výber receptov pri jednotlivých dňoch


Bielkovinový deň


Pangasius na zelenine

 

pangasius, 1 paprika, cherry paradajky, 1 cibuľa, soľ a korenie, korenie na ryby

Na oleji opečieme osolenú a okorenenú rybu zo všetkých strán, potom pridáme nakrájanú papriku, rozdelená na polovicu paradajky a dusíme pod pokrievkou asi pätnásť minút.

 

Kuracie rezance s paprikou

 

1 kg kuracích stehenných odrezkov, 3 lyžice kečupu, 3 lyžice horčice, 1 cibuľa, 3 lyžice oleja, 3 lyžice sladkej paprikyMäso nakrájame na pásiky, premiešame s uvedenými surovinami a dáme na hodinu do chladničky. Potom pridáme nakrájanú cibuľu. Dáme na rozpálenú panvicu a opekáme, až je mäso mäkké.

 

Škrobový deň


Zemiaková polievka

 

6 zemiakov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžička červenej papriky, polievková zelenina, štipka tymianu, 3 guličky korenia, nasekaná petržlenová vňať do hrnca dáme nakrájané zemiaky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku, korenie, paradajkový pretlak a polievkovú zeleninu. Zalejeme všetko vodou a necháme variť domäkka. Ku koncu pridáme lisovaný cesnak a petržlenovú vňať.

 

Ryža s dusenou zeleninou

 

120 g ryže, 6 dl zeleninového vývaru, soľ, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 stredne veľká mrkva, 1 čerstvá paprikaNa oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, papriku a lisovaný cesnak, zalejeme vývarom a dusíme do mäkka. Do základu môžeme pridať ryžu alebo môžeme variť zvlášť.

 

Uhľohydrátový deň


Indické chlebíčky

 

200 g celozrnnej múky, 150 ml vlažnej vody, štipka soli, korenia podľa chuti (použila som zmes provensálskeho korenia), 1 lyžička oleja, paradajková omáčka alebo kečup v mise zmiešame múku a soľ a pomaly prilejeme vodu, olej a koreniny a vymiešame cesto. Potom cesto pokropíme vodou, prikryjeme a necháme asi 30 minút odpočívať.
Potom cesto podsypeme trochou múky a vytvoríme 6 guličiek, z ktorých vyvaľkáme placky. Opečieme na rozpálenej panvici. Potrieme ich kečupom a môžeme stočiť do roládky. Jeme je teplé.

 

Cestoviny s rajčinovou omáčkou

 

120 g cestovín, 1 menšia cibuľa, mrazená zelenina, 1 paradajková konzerva, 1 lyžica sladkej papriky, soľ, korenie, 1 lyžička olivového oleja, štipka oregana, štipka bazalky, cestoviny uvaríme podľa návodu.
Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme zeleninu a paradajky z konzervy, prisypeme papriku, oregano, bazalku, soľ a korenie. Cestoviny potom prelejeme pripravenou omáčkou.

 

90 dňová diéta a vitamínový deň


Dyňová polievka s jablkom

 

1 tekvica Hokaido, 1 jablko, 50 g masla, trochu sušeného alebo vetvička čerstvého tymiánu, 1 lyžica lesného medu, zeleninový vývar. Tekvicu očistíme, zbavíme semienok a nakrájame na menšie kúsky a spolu s rozkrájanými jablkom dáme do hrnca, v ktorom už je rozpustené maslo. Chvíľu restujeme a potom pridáme tymián a med. Nakoniec zalejeme vývarom. Varíme na miernom ohni asi 25 minút do zmäknutia tekvice. Potom všetko rozmixujeme na hladký krém. Môžeme prisoliť. Na tanieri tiež môžeme ozdobiť smotanou alebo opečenými krutonky.

 

Pečené banány

 

banány, trochu masla, mleté oriešky, hrozienka

Banány rozpolíme a na masle opečieme. Na tanieri posypeme orieškami a hrozienkami.

Info Dodanie tovaru Obchodné podmienky Kontakt
Copyright 2015 - 2017 © Piperín